Dugi otok, otok zadarskog arhipelaga. Prirodno bogatstvo Hrvatske od sjevera do juga.OSIM RIBOLOVA, MJEŠTANI VERUNIĆA SE NAJVIŠE BAVE MASLINARSTVOM


 • Verona Dugi otok

  Dugi otok, Hrvatska

Dugi otok

Dugi otok je otok Jadranskog mora, na hrvatskoj strani Jadrana. Pripada otočnoj skupini zadarskog arhipelaga.

Duljina Dugog otoka je oko 45 km, te se svom svojom duljinom ponosi prirodnim bogatstvom od južne do sjeverne strane otoka.

Posebno se istiće Park prirode Telašćica na južnoj strani otoka, te uvala Sakarun na sjeveru otoka.

Sjeverni dio otok karakteriziraju lijepe kamene i pješčane plaže, te mala ribarska mjesta.


 • Verona Dugi otok

  Dugi otok

Verunić (Verona)

Verunić (Verona) je malo ribarsko mjesto na sjevernom dijelu Dugog otoka. Naselje s uređenom šetnjicom uz more, dvije lučice, te od kulturno-povijesne baštine ističe se crkvica Gospe od Karmena.

Naš apartman „Jovilada“ nalazi se 2km od najpoznatije pješčane plaže na Jadranu, plaže Sakarun, te 5km od malih plaža s bijelim oblutcima pored svjetionika Veli Rat.

Verunić je također poznat po gastronomskoj ponudi i maslinarstvu.

Mještani Verunića se najviše bave maslinarstvom, te posjeduju maslinovo ulje izrazito visoke kvalitete.

Prometna povezanost s Dugim otokom odvija se s nekoliko domaćih dnevnih trajektnih brodskih linija sa Zadrom. Veće trajektne luke su u Brbinju i Zaglavu, te Sali i Božava. Sva naselja Dugog otoka povezana su otočnom cestom kojom prometuje i lokalna autobusna linija.


 • Verona Dugi otok

  Plaža Sakarun

Pješćana plaža Sakarun

Plaža Sakarun je najpoznatija plaža Zadarskog područja smještena na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka nedaleko od Verunića (2km).

800m finog bijelog pijeska i čistog mora okruženi borovom šumom idealnom za hladovinu.

U večernjim satima plaža Saharun postaje omiljeno okupljalište mladih gdje se organiziraju zabave na plaži koji znaju trajati dugo u noć.


 • Verona Dugi otok

  Svjetionik Veli Rat

Svjetionik Veli Rat

Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka nedaleko od našeg apartmana (oko 5km). Okružen borovom šumom i manjim šljunčanim plažama idealnim za odmor.

Izgrađen je 1849 god. te je najviši svjetionik (42m) na Jadranu. Zbog svog velebnog izgleda i pozicije na Dugom otoku traženo je mjesto za organizacije vjenčanja. Također, svjetionik nudi i apartmanski smještaj.